Stotteren is een complexe verstoring in het spreken, die niet eenvoudig te verklaren is. Stottertherapie bij Uitjezelf wordt afgestemd op jouw persoon en op jouw manier van stotteren. Hoe stotter jij? Wat zijn jouw gedachten en gevoelens rondom het stotteren? Wat zijn jouw lichamelijke reacties en patronen? Jouw informatie en verhaal vertalen wij naar een behandelplan, gericht op spreektechniek, ontspanning, lichaamswerk, emoties en cognities. Meestal bestaat de therapie uit individuele begeleiding, maar soms is ook groepstherapie nodig. Een behandeltraject dat jou helpt weer zo vloeiend mogelijk te spreken en in ieder geval vrij uit te communiceren.
Uit onderzoek blijkt dat er bij chronisch stotteren een genetische aanleg is voor een zwakkere aansturing van de spraakspieren. Wanneer daar factoren bijkomen, zoals spanning, een hoog spreektempo en andere belemmeringen (teveel in je hoofd, sneller denken dan spreken, vermoeidheid, etc.) kunnen herhalingen, verlengingen of blokkades in het spreken ontstaan.
Vaak gaat dit gepaard met angstige gevoelens en negatieve gedachten rondom het spreken dat niet vrij en gemakkelijk verloopt en soms zelf helemaal blokkeert. Om gevoelens van angst en schaamte of reacties van anderen te vermijden kan het zijn dat je bepaalde woorden gaat vermijden of personen of situaties uit de weg gaat. Dit zijn een paar voorbeelden van de impact van stotteren op jouw communicatie en uiteindelijk ook op jouw leven. Door het stotteren laat je jezelf niet meer vrijuit horen en zien. Wij helpen je weer makkelijker en vloeiender te spreken zonder angst en negatieve gedachten over het spreken. Bij praktijk Uitjezelf werkt Marion Weijts, die gespecialiseerd is in Stottertherapie bij volwassenen.