Marion-Weijts

Heeft u problemen met uw ademhaling en/of last van hyperventilatie?

Marion Weijts van Uitjezelf behandelt uw ademhalingsmoeilijkheden en hyperventilatieklachten met behulp van ademtherapie, ontspanningstherapie en indien nodig geeft zij psychosociale begeleiding.

Wat is hyperventilatie?
Mensen hebben een onbewuste, natuurlijke manier van ademen, die past bij de situatie van dat moment. Bij ontspanning hebben we een diepe, regelmatige ademhaling en bij angst of zenuwen hebben we een hogere en snellere manier van ademen. Dit stelt ons lichaam in staat alert en adequaat te reageren op een spannende situatie.

Wanneer de spanning is gezakt, zal de ademhaling vanzelf weer verdiepen en vertragen. Bij hyperventilatie blijft deze snellere, oppervlakkige manier van ademen aanhouden, terwijl het op dat moment niet nodig is. Waardoor er teveel zuurstof via de longen in het bloed komt. Het lichaam reageert hierop door verschillende maatregelen te nemen bijvoorbeeld door de bloedvaten sterk te vernauwen. Dit leidt tot allerlei lichamelijke reacties zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen en angst.

Gevoelens van boosheid, teleurstelling, verdriet en angst, bijvoorbeeld door problemen op het werk of in de relatie, in het ouderschap of door stress en overbelasting, kunnen de oorzaak zijn van hyperventilatie. Ook onverwerkte emoties uit het verleden kunnen deze hyperventilatie klachten veroorzaken.

Twee vormen van hyperventilatie
Hyperventilatie bestaat in twee vormen.  Bij acute hyperventilatie is er sprake van een onverwachte hyperventilatieaanval, waarbij de ademhaling hoorbaar versnelt en niet meer onder controle te houden is. Het hart gaat sneller kloppen, men gaat transpireren en bleek worden. Er ontstaat angst, dat er iets ernstigs gaande is, bijvoorbeeld dat je een hartaanval krijgt. Handen en voeten kunnen gaan tintelen, je kunt een droge mond krijgen, duizelig worden, wazig zien en dreigen flauw te vallen. Paniek overheerst op dat moment. Na verloop van tijd houdt het vanzelf op. Daarna ben je vaak heel moe.

De andere vorm van hyperventilatie, die veel vaker voorkomt, maar die veel minder goed te herkennen is, is chronische hyperventilatie. Je kunt hierbij niet spreken van aanvallen. Maar er zijn constant aanwezige vage klachten, omdat je bijna de hele dag onbewust te snel en oppervlakkig aan het ademen bent. Met alle gevolgen van dien; chronische vermoeidheid, hoofdpijn, angsten, gevoel van zweverigheid en duizeligheid etc.

Ademtherapie en psychosociale therapie
Hoe kunnen hyperventilatieklachten behandeld worden?
Er zijn allerlei bekende trucjes om de ademhaling weer onder controle te krijgen, zoals bewegen, in het kommetje van je handen ademen. Of afleiding zoeken die de klachten wel tijdelijk verminderen, maar die de oorzaak van de klachten niet wegnemen.

De combinatie van ademhalingstherapie, ontspanningstherapie en psychosociale therapie, die Praktijk Uitjezelf biedt, werkt.  Samen werken we aan een rustige ademhaling én onderzoeken we valkuilen en patronen, die de klachten veroorzaken en in stand houden. We bieden je nieuwe inzichten en vaardigheden, die je helpen te ontspannen en rustig te blijven ademen, ook onder voor jou lastige omstandigheden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren